DSC_0275
Flamingobræt med polstring og betræk

Som begynder kan en 50 mm flamingoplade beklædt med et stykke lærred fint bruges.

Flamingoplader kan købes i et byggemarked, og koster typisk omkring 50 kr. for en plade. Pladerne fås i forskellige tykkelser, men brug minimum plader der er 50 mm tykke, ellers går nålene igennem.

En plade måler 60×120 cm, så der er nok til 2 kniplebrætter i en plade. Så man skærer bare et stykke, i ønsket form og størrelse.

Et rundt bræt på 60 cm i diameter er et godt sted at starte. Det lyder muligvis stort men der skal være god plads på brættet omkring arbejdet til pindene.

Da flamingopladerne hurtigt bliver ”hullede” vil jeg anbefale, at man under beklædningen lægger et lag volumenflies, 2 mm filt eller lignende. Det holder pladen stabil i længere tid og det dæmper lyden af pinde mod brættet når der kniples.

Jeg har med held brugt thermo isolering fra Stof og Stil. Men inden man køber noget til dette formål er det en fordel at tjekke om materialet er til at stikke nål i. Derfor beder jeg altid om lov til at sætte en nål i rullen i butikken inden jeg køber noget, da ikke alle stoftyper er lige egnede til formålet.

Og når man nu alligevel bruger tid, penge og arbejdskraft på at lave sig et kniplebræt kan man også ligeså godt lave betrækket så det kan tages af og vaskes, for det vil blive nusset ved brug.

Dette kan gøres på flere måder. Nogle klipper et rundt stykke stof som kan nå et stykke ind under pladen , så laves en løbegang i kanten og der trækkes elastik eller bindebånd igennem.

Man kan også lave et betræk med lynlåslukning i.
Klip to stykker stof der passer til pladen + 1 cm sømrum, og en kant svarende til pladens tykkelse + 4 cm sømrum i bredden, og pladens omkreds + 4 cm i længden.  Klip et stykke af kanten svarende til længden på lynlåsen. Dette stykke deles på langs og lynlåsen sys i. Lynlåsen skal gerne nå halvvejs rundt om pladen, hvis den er rund, ellers bliver det besværligt at få pladen ind i.
Når lynlåsen sidder som den skal sys stykket sammen med det ekstra stykke i den ene ende. Nu lægges kanten omkring pladen og der måles ud så stykket kommer til at passe på pladen, hvorefter den anden ende sys sammen.
Nu skal kanten blot sys på top og bund. Dette gøres forholdsvis let ved at opdele stykkerne i ottendedele og herefter passe dem sammen.
Husk at åbne lynlåsen lidt inden der sys helt sammen, den er lidt dum at lyne op indefra!

Når flamingopladen med tiden bliver hullet er det nu let at tage den gamle ud af betrækket og skære en ny til som erstatning.

Hvis man har brug for en taske til sit kniplebræt kan den laves efter samme princip, Kanterne skal blot klippes lidt bredere så der er plads til nåle når brættet er i brug. Og så skal der bare lige sættes et par hanke på top og bund til at bære i.