Tråd og trådtykkelser
Man kan kniple med rigtig mange forskellige typer tråd. Både hvad angår materiale og tykkelse.
Begrænsningen består i at tråden skal være stærk nok til ikke at knække når slagene trækkes til og trådtykkelsen skal passe til prikkebrevet!
Der er en mening med den afstand designeren af et mønster har valgt at have mellem prikkerne på prikkebrevet. Og for at opnå det ønskede resultat skal tråden have den rigtige tykkelse. Hvis man bruger for tynd tråd bliver resultatet ofte en åben og løs knipling og hvis tråden er for tyk kan det blive svært at trække trådene pænt til, så resultatet bliver ujævnt og klumpet.
Tråd beregnet til knipling er udstyrret med en talkode der beskriver tykkelsen. Der findes 3 betegnelser for trådtykkelser. Nm, Nel og NeB. Jeg bruger ofte hørgarn fra Hedens Hørgarn, så jeg bruger deres tråd som eksempel. Denne tråd fås i tykkelserne Nel 16/2, 28/2, 60/3, 60/2 og 80/2. Tallet efter skråstregen fortæller hvor mange enkelttråde tråden er lavet af og det første tal fortæller hvor mange yards af den enkelte tråd der går på et engelsk pund. Altså jo højere tal jo tyndere tråd. Tallet efter angiver hvor mange enkelttråde den er spundet af. Til en hurtig sammenligning af to tråde, kan man lave et lille regnestykke.
Hvis man læser betegnelsen som en brøk og regner divisionen ud får man et tal der kan sammenlignes direkte. Så bliver 16/2=8, 28/2=14, 60/3=20, 60/2=30 og 80/2=40. Så jo højere tal jo tyndere tråd. Og bemærk at der faktisk er stor forskel på en 60/3 og en 60/2.
Andre ofte brugte trådtykkelser er 35/2 og 40/2. Laver vi samme regne stykke med dem giver det 35/2=16,5 og 40/2=20. En 35/2 er altså en mellemting mellem 28/2 og 60/3. og 40/2 og 60/3 har samme tykkelse.
Hvis man ønsker en dybere forståelse for matematikken bag trådtykkelserne findes der en forklaring her.
Der er lige en enkelt trådtype som falder helt uden for dette system som også er meget brugt. Det drejer sig om tykkelsen K80. Den svarer til 60/2.
Hvis man ønsker at lave en knipling i en anden trådtykkelse end den på mønsteret angivne findes der et godt skema her.
På den måde kan man også ændre størrelsen på den færdige knipling ved at ændre trådtykkelsen.